0, 04.07.2019 06:32

Izlet na Avstijsko Koroško - zapis M. Lapanja

IZLET UPOKOJENCEV NA AVSTRIJSKO KOROŠKO
Sekcija za organizacijo izletov pri Društvu upokojencev Cerkno je tokrat za svoje člane organizirala izlet na Avstrijsko Koroško, kamor se je v mesecu juniju odpravilo sedeminpetdeset članov. Interes za udeležbo je bil precejšen, saj dolina Maltatal, imenovana tudi »dolina padajočih slapov« ponuja izjemno in ogleda vredno lepoto avstrijskega alpskega področja.
Iz Cerkna so se upokojenci odpravili preko Škofje Loke, kjer se jima je pridružila vodička gospa Ajda Kljun. Njeni strokovnosti in poznavanju zgodovine od antičnega do današnjega časa, ki ga je upokojencem ponujala ves čas vožnje in vrelcu znanja, ki ni in ni usahnil, se udeleženci izleta niso in niso mogli načuditi. Ponujala jim je toliko poznavanja te poti, teh krajev, da so njeno pripovedovanje vpijali kot šolarčki. S svojo neposrednostjo in strokovnostjo ter načinom izvajanja predstavitve poti, po katerih so se vozili, občudovali levo in desno nakazane posebnosti in pomembnosti, je prispevala k tistemu občutku, ki človeka prevzame, ko zavzeto posluša vsa skupina in ko se brez nepotrebnih postankov izvaja zamišljen in zastavljen načrt poti. Gospe so se ob zaključki izleta vsi prisotni resnično iz srca zahvalili za ves njen trud, ki je bil izkazan več kot samo profesionalno, iz njenega pripovedovanja je bilo namreč moč začutiti tisto vznesenost, ki jo je s poznavanjem tematike prenesla tudi na vse udeležence izleta.
Pot je upokojence vodila po Alpski cesti skozi dolino reke Malte, katere privlačnost niso le padajoči slapovi, idilična naselja, urejenost narave in okolja, za katero v Avstriji dobro poskrbijo tudi zakonska določila, ki jih ljudje spoštujejo in izvajajo, temveč tudi tesna korita, devet mostov in ozkih ter zelo tesnih predorov.
Na zaključku alpske poti so si ogledali akumulacijsko jezero Koelnbrein z 200 m visokim jezom, ki je bilo zgrajeno na višini 1900 m nadmorske višine in je največje jezero v Avstriji, v muzeju pa se je bilo moč seznaniti s slikovnim in časovnim ter ostalim gradivom v zvezi z gradnjo le-tega jeza.
Na povratku je bil prvi postanek v vasi Koschach, od koder se je izletnikom ponujal enkraten razgled na najvišji koroški slap Fallbach, ki pada 200 m v globino. Imeli so seveda srečo, da je bil tokrat ta slap resnično pravi vodni slap, saj ob drugačnih vremenskih razmerah (suša) ni tako izrazit in pogled nanj ni tako edinstven.
V mestecu Gmuend pa je bil voden ogled po starem zgodovinskem jedru mesteca s kratkim postankom in razlago v cerkvi. Mestece je eno najbolj slikovitih in lepih mestec na Koroškem, v njem pa se seveda nahaja tudi Porschejev muzej, v katerem je razstavljenih okoli 20 sijočih porschejev, ki jih je v letih med 1944 in 1950 skonstruiral inženir Ferdinand Porsche.
Na slovenski strani pa so si udeleženci izleta seveda privoščili še pozno popoldansko kosilo v Žirovnici in se nato v večernih urah vrnili na svoje izhodiščno mesto.
Tudi tokratni izlet je bil navdušujoč, za kar gre resnična zahvala vsem, ki so prispevali k dobremu vzdušju, torej samim izletnikom, profesionalnosti vodenja ogleda s strani gospe Ajde in vsekakor tudi šoferju avtobusa, ki je po tej resnično ozki alpski dolini in skozi neverjetno ozke predore vozil velik in poln avtobus z le njemu lastno samozavestjo, ki je vsekakor pozitivno vplivala na vse udeležence.
Zapisala: M.Lapanja