0, 06.06.2019 14:38

31.05.2019 Prispevek M. Lapanja o izletu v Bosno

CERKLJANSKI UPOKOJENCI SO POTOVALI V BOSNO IN HERCEGOVINO
Majski izlet v letu 2019 smo imeli cerkljanski upokojenci organiziran v kanček bivše skupne domovine, v popotovanje po Bosni in Hercegovini s postanki v Sarajevu, Konjicu, Mostarju, Međugorju in Zadru.
V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili iz Cerkna, v Ljubljani se nam je pridružila vodička, ki je vsem udeležencem zagotovila kvalitetno seznanjanje z vsem, kar naj bi jim tridnevni izlet lepega ponudil. Po nekajurni vožnji skozi Hrvaško ter po prestopu meje pri Slavonskem Brodu smo izletniki pot nadaljevali do Sarajeva.
Po poti smo bili priča premnogim zanimivostim, na katere je bilo po prehodu iz enega v drug ureditveni državni sistem, pa pred in v samem času vojne in nato povojnem obdobju že skorajda malo pozabljeno. Ogromno je bilo naselij, hiš, stanovanjskih blokov in pokrajin, ki so bile še vedno zaznamovane s posledicami vojnega stanja: hiše so bile ali porušene, ali močno obstreljene, nekateri kraji tudi zelo prazni in nenaseljeni, ljudje so si opomogli le toliko, da so si delno adaptirali in uredili streho nad glavo.
Sarajevo, ki je glavno mesto Bosne in Hercegovine in eno najpomembnejših mest na Balkanu, so v 15.stoletju ustanovili Osmani. Svetovno slavo uživa že od leta 1914, ko je atentat na Avstro-Ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda pomenil uvod v I.svetovno vojno. Leta 1984 je Sarajevo gostilo zimske olimpijske igre.
Upokojenci smo se v panoramski vožnji zapeljali mimo časopisne hiše Oslobođenje (današnji Avaz), pa mimo parlamenta in mimo športno-trgovskega centra Skenderija do znamenite Baščaršije, kjer smo si v nekaj urnem prostem terminu lahko ogledali ta del znamenitosti v upočasnjenem ritmu in opravili tudi nakupe ter degustirali znamenite »čevape« v eni izmed čevabdžinic ali aščinic. Po sprehodu mimo mošeje Husret-bega, katedrale, tržnice Markale in pravoslavne cerkve smo prispeli tudi do Principovega mostu. Z avtobusom smo se nato zapeljali na Iliđo do kraja nastanitve.
Naslednji dan nas je pot vodila iz Sarajeva do Konjic, ki ima okoli 50.000 prebivalcev in se nahaja na severu planinske Hercegovine v centralnem delu Bosne in v kotlini, obdani z reko Neretvo. Ogled Titovega bunkerja, ki so ga gradili od leta 1953 do 1979 in je narejen v globini 300 m na površini 6.500 m2, ni nikogar pustil ravnodušnega. Tudi vodiči v tem, še danes skrbno varovanem objektu, so vse prisotne popeljali s poznavanjem zgodovine skozi čas, ki ga je večina udeležencev izleta nekako živela in doživljala, zato je bil ogled tega objekta pospremljen z aktivno udeleženimi sogovorniki izmed izletnikov, ki so ogled bunkerja spremljali ne samo zainteresirano in s čudenjem nad že takrat izjemno razvito tehniko, temveč tudi s precejšnjo mero čustvenosti.
Potovanje smo nadaljevali iz Konjic do Mostarja skozi Jablanico, kjer smo se za krajši čas ustavili in si ogledali slavni podrti most čez Neretvo, kjer je bil sneman film »Bitka na Neretvi« in muzej, namenjen tej edinstveni bitki za ranjence. Pot je bila nadaljevana do svetovno znanega romarskega središča Međugorje in jo nadaljevali naslednji dan do Zadra, kjer smo si ogledali nekaj znamenitosti tega čudovitega mesta v obzidju in si na »rivi« ogledali in imeli možnost poslušati tudi morske orgle, saj je bilo ravno prav vetrovno, da jih je bilo mogoče tudi slišati. V popoldanskih urah smo se odpravili proti domu čez Velebit, se na poti ustavili še za kavico in kratek skupinski klepet ter se v poznih večernih urah vrnili na izhodiščno točko.
Priznati je treba, da je bil izlet v kraje, ki so nam bili svojčas nekaj »našega, skupnega« neverjetno lepo doživetje in da smo prišli na svoj račun tudi »jugonostalgiki«, katerim so se ob vsem dogajanju pred in po vojni v spomin prikradli tudi tisti res lepi trenutki preživetih časov.
Zapisala: M.Lapanja