0, 10.04.2019 16:19

13.05.2019 Sarajevo - Mostar - Međugorje - Zadar

TRIDNEVNI IZLET SARAJEVO - MOSTAR - MEĐUGORJE – ZADAR od 13. do 15. maja 2019
ODHOD: 13. maj 2019 ob 4. uri z avtobusne postaje v Cerknem.
CENA: 168 € (ob vpisu najmanj 40 oseb)
Možnost plačila v dveh obrokih in sicer, prvi obrok ob vpisu, drugi pred odhodom.
VPIS: v ponedeljek, 15. aprila in v sredo, 17. aprila, oziroma do zasedbe avtobusa, med 9. in 11. uro, v prostorih DU Cerkno.
LEPO VABLJENI!

Podrobnosti:
1. dan, ponedeljek: Slovenija – Sarajevo
Odhod iz Cerknega ob 4. uri zjutraj. Vožnja skozi Hrvaško, prestop meje pri Slavonskem Brodu in nadaljevanje poti do Sarajeva.
Sarajevo, glavno mesto Bosne in Hercegovine in eno najpomembnejših mest na Balkanu, so v 15. stoletju ustanovili Osmani. Svetovno slavo uživa že od leta 1914, ko je atentat na Avstro-Ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda pomenil uvod v 1. svetovno vojno. Leta 1984 je Sarajevo gostilo zimske olimpijske igre.
V panoramski vožnji se bomo zapeljali mimo časopisne hiše Oslobođenje (današnji Avaz), zgradb dvojčkov Momo in Uzeir, mimo parlamenta, trgovskega centra Al Shidi in športno-trgovskega centra Skenderija do znamenite Baščaršije, kjer bomo poizkusili znamenite »čevape« v eni izmed čevabdžinic ali aščinic.
Po kosilu se bomo sprehodili po sarajevskih ulicah mimo mošeje Husret-bega, katedrale Jezusovega srca, tržnice Markale in pravoslavne cerkve do Principovega mostu. Naš ogled pa bomo zaključili pri največjem arhitekturnem spomeniku iz časa Avstro-Ogrske, bivši mestni hiši Vjećnici. Z avtobusom se bomo zapeljali na Iliđo do hotela Holywood 4*, kjer se bomo nastanili in nato sprehodili do izvira reke Bosne - »Vrilo Bosne«. Sledila bo večerja v hotelu in nočitev.
2. dan, torek: Sarajevo – Konjic - Jablanica – Mostar
Po zajtrku se bomo zapeljali do mesta Konjic, ki ima okoli 50.000 prebivalcev in se nahaja na severu planinske Hercegovine v centralnem delu Bosne in v kotlini obdani z reko Neretvo. Sprehodili se bomo skozi mestno jedro in si nato ogledali znameniti Titov bunker, ki so ga gradili od leta 1953 do 1979 leta . Narejen je v globini 300 m in ima površino 6.500 m². Iz Konjica bomo nadaljevali pot do Mostarja, skozi Jablanico, kjer bo sledil krajši postanek. V Jablanici se je odvijala znamenita bitka za ranjence » Bitka na Neretvi ». Ogledali si bomo Mostar in se ustavili na znamenitem mostu nad Neretvo. Pot bomo nadaljevali do svetovno znanega romarskega središča Međugorje. Nastanili se bomo v hotelu, po kratkem sprehodu po romarskem središču, bo v hotelu večerja in nočitev.
3. dan, sreda: Međugorje – Zadar – Slovenija
Kdor bo želel se bo po zajtrku ob ob 7ʰ 30. lahko udeležil svete maše v Marijini cerkvi Svetega Jakoba. Međugorje bomo zapustili okoli 10 ure in se odpravili proti Jadranski avtocesti (5 km), se zapeljali mimo Splita in Trogirja do Zadra, ki si ga bomo ogledali.
Zadar, čudovito mesto v obzidju, nam bo razkazal lokalni vodnik, med drugim bomo na »rivi« videli tudi znamenite morske orgle.
V popoldanskih urah se bomo odpravili proti domu, kamor bomo predvidoma prispeli v poznih večernih urah.